Evernote -Phil Libin

Frågor vecka 47

  1. Vilket var den avgörande punkten eller beslutet för entreprenören som startade företaget/projektet, utveckla i korta drag hur den processen såg ut och vad som skulle betecknas som avgörande.

Phil och hans kompis hade två företag innan de startade upp Evernote, men de arbetade då åt andra, produkterna var inte för dem. De ville starta något med egna produkter, för dem själva. De funderade på vad de gjorde hela tiden, för att hitta en idé som var deras och som de kunde bygga ett företag runt samt driva vidare och behålla: spela, men det fanns redan så många bra spel. De kom slutligen på att det inte fanns speciellt bra lösningar för produktivitet. De ville skapa något som var som en ”andra hjärna”.

  1. På vilka sätt hade de kunskaper och erfarenheter de hade med sig innan de startade sitt företag/projekt för inflytande på vad det blev för företag? Fundera kring vad de i sin bakgrund och sin utbildning direkt kunde använda och vad de eventuellt för ny kunskap de fick lära sig och på vilket sätt de då gjorde detta.

Han hade läst datavetenskap och var lite av en ”nörd”, kunde programmera vilket han hade användning för att realisera idéen med Evernote. Han arbetade under hela College, startade sitt första företag när han var 16-17 år. Han hade tidigare en idé om att resa runt med motorcykel och hjälpa människor med sina datorproblem.  Ny kunskap har krävts för att arbeta med säkerhetsfrågor bland annat hur man gör ”disasterrecovery” och förebygger Hackerintrång.

  1. Hur knöts de mentorer och personer med speciell kompetens till deras företag/projekt och vilket var syftet med detta?

Phil träffade Stephan som hade arbetat med teamet bakom Apple Newton. De arbetade med samma idé som Phil. De slog ihop sina team för att utveckla idéen vidare gemensamt.

  1. Hur nådde de ut med sin idé till sina kunder och hur såg den processen ut, vem var deras första kund och vad fick det för påverkan?

Genom samverkan med andra till exempel Google, Apple, Microsoft, Facebook och Amazon. De såg inte andra som konkurrenter utan som att de kunde åstadkomma saker tillsammans, ”en startup är som musik” man interagerar med och kompletterar varandra. Påverkan är att produkten Evernote hjälper människor att organisera och komma åt sina dokument, filer osv var de än är, när som helst. Evernote ska fungera som en extern hjärna.

  1. Fundera kring tidsaspekten att gå från idé till att ett företag eller projekt är etablerat, tog det 6 månader eller fem år, eller var processen mer flytande?

Här upplever jag en mer flytande process, Phil nämner 100-års startup och jag tänker att han inte ser det som att de någonsin blir färdig etablerade, utan utveckling sker kontinuerligt.

Reflektion

Denna entreprenör arbetade också enligt Effectuation i och med att han egentligen inte hade en plan framåt, ekonomiska mål samt att han utgick från saker han själv gjorde dagligen och det han kunde. Vidare har Phil arbetat med partnerskap istället för konkurrens och sett att detta hjälper honom och att han hjälper sina partners. Jag tänker att det gynnar kunderna (användarna) eftersom produkter samspelar om de inte är framtagna i syfte att konkurrera ut varandra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s