Spotify -Daniel Ek

 

  1. Vilket var den avgörande punkten eller beslutet för entreprenören som startade företaget/projektet, utveckla i korta drag hur den processen såg ut och vad som skulle betecknas som avgörande.

Han visste redan som liten att han ville skapa saker och testa idéer. Började med att fundera på vilket värde de kunde ge istället för att fokusera på att tjäna pengar. Han vill få hela världen att lyssna på mer musik.

  1. På vilka sätt hade de kunskaper och erfarenheter de hade med sig innan de startade sitt företag/projekt för inflytande på vad det blev för företag? Fundera kring vad de i sin bakgrund och sin utbildning direkt kunde använda och vad de eventuellt för ny kunskap de fick lära sig och på vilket sätt de då gjorde detta.

Daniel har alltid gillat både teknik och musik och velat testa idéer. Längtar till jobbet, målet är att göra dagen 10 % bättre för användarna.

Gillade att spela gitarr och sitta vid datorn som barn. Har alltid velat göra allting bättre, redan som barn.

Viktigt att fokusera för att ständigt kunna förbättra produkten. Försöker lära sig nytt varje dag om hur folk konsumerar och lyssnar på musik och hur man kan anpassa musiken till de dagliga händelser som människor är med om, t ex träning, arbete, middag.

  1. Hur knöts de mentorer och personer med speciell kompetens till deras företag/projekt och vilket var syftet med detta?

Bodde i England för att starta upp sin brittiska verksamhet eftersom musikindustrin handlar om relationer. Ville vara tillgänglig.

  1. Hur nådde de ut med sin idé till sina kunder och hur såg den processen ut, vem var deras första kund och vad fick det för påverkan?

Det framgick inte i intervjun men han berättade att musik är lättillgängligt, och att alla gillar musik, mer eller mindre. Målgruppen verkar utifrån det han sa vara bred:) Spotify har haft enorm påverkan på hur vi lyssnar på musik och vad vi har för möjlighet att välja vad vi vill lyssna på.

Daniel vill inte fokusera på att ta betalt i första hand. Utan på vilket värdeSpotify kan ge. Betalar för att kunna ladda ner, slippa reklam. Man bör få något extra när man betalar. Många betalar dock bara för att de tycker att tjänsten är ”värd det” och att pengar går till artisterna.

  1. Fundera kring tidsaspekten att gå från idé till att ett företag eller projekt är etablerat, tog det 6 månader eller fem år, eller var processen mer flytande?

Jag har inte någon känsla för hur lång tid detta tog, utifrån det han berättade.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s