Milstolpe 1 Affärsidé: Sharing is caring

sharing is caring

Vår grundidé innebar en tanke om en app där man delar saker med varandra, t ex bil eller båt. Vi såg då att det ska finnas ett delat ägande men efter lite kritiskt granskande av idéen verkade det kunna bli komplicerat med avtal mellan privatpersoner, prissättning och intäkter. Vi kom i stort sett in på en form av uthyrning, vilket även skulle kunna innebära att man behöver betala skatt och så vidare. Utifrån det kom vi fram till idén som den ser ut nu.

Kort kan man säga att vår affärsidé går ut på att dela fysiska saker via en app. I utgångsläget ska detta inte kosta något utan vara produkter/saker som man inte använder så ofta och som kan vara möjligt att låna ut till någon annan i närområdet.

Exempel på produkter att dela: resväska, grill, gräsklippare, båt, snöslunga, skridskor, skidutrustning, grill, flytväst, kanot.

Eventuellt kan man tänka sig en deposition vid dyrare saker.

Idéen bygger på att man registrerar sig och lägger upp vad man önskar vara med och dela på alternativt vad man har som man kan tänka sig att dela med någon annan. Man ska även kunna söka efter något som man vill dela och lägga upp förfrågningar.

Vi planerar att producera endast en app eftersom de flesta har mobiltelefon idag och att vi tror att det är främst via mobilen man vill använda denna tjänst. Målgruppen är socialt- och miljömedvetna personer som inser att det är onödigt att ha eget av alla föremål man använder sällan. 

Affärsidéen bidrar till ett mer hållbart samhälle genom färre inköp, man sparar resurser. Gynnar även den sociala aspekten då människor som kanske inte har råd att köpa istället kan låna till exempel skridskor till barnen.

3 reaktioner på ”Milstolpe 1 Affärsidé: Sharing is caring

  1. Tycker er idé är bra och verkar helt genomtänkt, jag tänker att de som delar med sig är medvetna om att saker kan gå sönder om man lånar ut det och om de är villiga att ta risken, eller ska man ha ngn klausul där det framgår vilka villkor som finns, kan man ha olika villkor osv? Och självklart är ni fria från ansvar? Ni förmedlar ju bara. Hur kommer det vara uppdelat, olika regioner eller?

    Gilla

  2. Hej Linda!

    Bra att du synliggör idéns utveckling och att det går framåt. Apropos hur din idé landat nu – det är inte ovanligt att det finns liknande idéer på marknaden, vilket är fallet här. Delningsekonomin tar fart sedan några år, med exempel som ToolPool, Streetbank, Grannsaker.se. Det innebär inga hinder för din idé, det är ofta entreprenörer jobbar med förbättringar eller skillnader i förhållande till existerande lösningar. Uppenbart finns det en marknad! Så fundera något på hur du förhåller dig till existerande lösningar, hur skiljer eller nischar du dig, tex vilka förbättringar eller fördelar erbjuder du, finns det plats för flera liknande aktörer osv.

    Hur går du vidare med idén, vad är nästa steg för dig?

    Hälsar,

    /Kristoffer

    Gilla

    1. Jag tänker att nästa steg är att vi (Ann Sofie Alm och jag arbetar gemensamt med idéen) dels gräver djupare i tänkbar nisch, men även kanske vad det skulle krävas att genomföra vår idé. Det behövs ju till exempel en del rent tekniskt utvecklingsarbete om vi ska skapa en app, vi är kanske inte riktigt där ännu så antingen egen kompetensutveckling eller om vi känner någon som kan hjälpa oss på traven. Däremot tror jag att vi har en fördel i vårt fokus på användbarhet och att vi tänker designprinciper och så vidare. Även om vi inte är fullfjädrade där heller ännu så känner jag personligen att det är där min största motivation ligger att det ska vara enkelt att få hjälp när man behöver låna något.

      Gilla

Lämna en kommentar